Uilen in de verte onderbreken af en toe de stilte.

Jullie kijken naar de sterren, in het warme water lijken jullie gewichtsloos te zweven.

Later wiegen jullie slaperig nog na

tussen de koele lakens in de woonwagen ...

Even de illusie hebben dat je alleen op de wereld bent, omringd door mooie dingen en de natuur, dat is vakantie vieren bij La Grande Serve.

Image
Image
Image
De comfortabele Duitse strandkorfheerlijke hangmathout gestookt bad

 “Glamping” is een vreemd woord maar het is wel wat je hier vindt: eenvoudig comfort in een knusse woonwagen met een kleine kookhoek, een heerlijk ruim bed en goede stoelen. Buiten staat de dubbele Duitse strandkorf op je te wachten. Zijn verstelbare kap beschut je tegen wind en al teveel zon, heerlijk om lang in te luieren of te loungen met een koel glaasje bij zonsondergang . In de hangmat kun je loom lezen, als dat nog lukt voordat je ogen dicht vallen En als het te warm wordt laat je je afkoelen, of opwarmen als het wat frisser is, in je eigen ruime hot tub.

Jullie beschikken over een eigen, originele, als hooiwagen vermomde badkamer met toilet in de nog authentieke schuur op ongeveer 50m. van je wagen die grenst aan de ruime kleurrijk gedecoreerde zomerkeuken waar je kunt koken, spelen en kletsen. Ook handig als je vrienden onverwachts een dagje aanschuiven.

Ook een baby kan een plek vinden in de woonwagen. Voor iets grotere kinderen mag je een tentje bij plaatsen. Je hebt daarvoor wel je eigen babybedje en/of kampeerspullen nodig.

Image
ornamenten op de pipowagen
privé badkamer douche toilet
douche in glamping badkamerwastafel met origineel mozaïek Glamping zomerkeuken

Matisse

Zigeunerwagen of “roulotte” Matisse heeft een knusse bedstee die met haar lengte van 2.25 m. zeer geschikt is voor lange mensen. Binnen vind je een keukenhoek, een tafeltje met 2 stoelen en een leunstoel om in te relaxen. Matisse is in stijl ingericht met bric-à-brac dat op één van de vele brocantes in de buurt is verzameld.

De woonwagen (ook vaak pipowagen genoemd) staat een eind van de boerderij vandaan zodat je voldoende privacy hebt. Je kunt relaxen rondom de roulotte, in de hout gestookte hottub, je hangmat, de Duitse strandkorf of bij je eigen vuurplaats waarop je ook kunt barbecueën.

De wagen is zo compleet mogelijk ingericht. Keuken-, hand- en baddoeken en een zaklantaren zijn aanwezig.

Woonwagen Matisse staat op een open plek aan de rand van een onverhard weggetje. Aan de zijkant kijk je uit op het weiland van de buurboer waar vaak reeën komen grazen in de schemering. Vanaf het ruime terras aan de voorkant heb je een wijds panoramisch uitzicht over de vallei van de Besbre. Beneden zie je de kerktoren van La Chabanne met daaromheen verzameld het schooltje, de auberge, de Mairie met zijn Salle de Fête en de overige huizen van de ongeveer 30 inwoners van het ‘centrum’ van La Chabanne. De overige 170 inwoners wonen verspreid in de vallei.

Kleine ecologische footprint

Midden in de natuur wonen vinden we een enorme luxe en is iets om zuinig op te zijn. Dus hergebruik van zoveel mogelijk materialen, het gebruik van spaarlampen waar het kan, stoken op lokaal hout uit de bosbouw, en gebruik van bronwater, het afzien van bestrijdingsmiddelen op het terrein en in de moestuin en het scheiden van afval zijn het logische gevolg daarvan.

Als je met de trein wil komen, kan je worden afgehaald in Vichy of Roanne tegen een kleine vergoeding.

Wat is er te doen?

La Grande Serve ligt in de Montagne Bourbonnaise, een vrijwel onaangetast landschap van gemengd bos, weilanden, verspreide gehuchtjes van kleine boerderijen en slaperige dorpjes, doorspekt met beekjes, landweggetjes en wandelpaden.

La Grande Serve hoort bij het dorpje La Chabanne over de weg ongeveer 3 km rijden, maar te voet maar 600 m. In het dorp kun je eten en wat drinken bij Monique van Auberge Les Campanules. Ze heeft ook een winkeltje waar je kruidenierswaren en groenten kunt halen en 3 dagen per week vers brood kunt bestellen. Op donderdagavond, tussen 18u en 19u kun je terecht bij Vianney, een lokale biologische groenteteler die op die avond zijn vers geoogste producten verkoopt vanuit zijn schuur. Heb je één keer Vianney’s tomaten geproefd dan wil je nooit meer andere.

Op maandagochtend is het markt in Mayet de Montagne, ong. 20 min hiervandaan. In ‘La Veille Auberge’, naast de kerk, gaan eenvoudige maar creatieve menu’s fijn samen met een gastvrije bediening.

Wijn proeven, kuren, shoppen

De steden Vichy en Roanne liggen beiden op ong. 3 kwartier rijden. Vichy is een mooie stad in art deco stijl. Het staat bekend om haar bronnen die geneeskrachtig zouden werken. Van oudsher is het een bekend kuuroord waar ook Napoleon al kwam uitrusten van zijn veldslagen. Er zijn veel luxe winkels, leuke restaurants en terrasjes.

Het is ook een hele groene stad met het Parc des Sources in het centrum en een prachtig arboretum aan de oever van de rivier de Allier. Bij de bekende kuuroorden kun je ook losse behandelingen boeken. 
In de zomervakantie is langs de Allier ‘Vichy Plage’ waar je je na het shoppen even op het strand kunt wanen.

Roanne ligt aan de andere kant van de berg die de grens vormt met departement Loire. Vanaf La Grande Serve is het een mooie tocht met schitterende vergezichten. Zo passeer je Renaison, een dorpje met een warme uitstraling een geweldige patisserie en een markt op zaterdagochtend. Roanne is omgeven door wijngaarden, de Côte Roannais. Niet ver van Roanne vind je één van Frankrijks bekendste restaurants, Les Trois Gros (3 sterren) waar zelfs Parijzenaren speciaal voor afreizen.

Naar Clermont-Ferrand een wat grotere stad die tegen de Puy de Dôme ligt aangeplakt is het ong. 1 uur en een kwartier rijden. Je vind er o.a. de uit zwart vulkaansteen opgebouwde kathedraal met zijn twee markante torens, leuke winkels en goede restaurants. Ga je verder naar boven om van de natuur of de vergezichten van de oude vulkanen te genieten dan ben je ook vlak bij Vulcania, een themapark over vulkanen en hun historie in de Auvergne met talloze spectaculaire maar ook informatieve attracties voor kinderen en volwassenen.

In de omgeving van La Grande Serve is veel te doen: van fietsen, mountainbiken, boogschieten, wandelen, paardrijden, zwemmen, vissen tot mountainboarden.
 Op 8km afstand vind je het dorpje Saint Clément met een bakker en een restaurantje 'Chez la Louise'. Net erbuiten ligt het meertje, het 'Plan d'Eau'. Buiten dat je er kan zwemmen en zonnebaden kun je er kano's, waterfietsen en bootjes huren. Er is een snackbar en een terras.

Meer van Saint ClémentVulcaniaPuy de Dome

Vanaf La Grande Serve zijn kilometers wandelroutes te ontdekken variërend van een uur tot meerdaagse tochten. Dit zijn vrijwel allemaal rondwandelingen.
 De meeste wandelingen voeren gedeeltelijk door het bos, dus ook midden in de zomer is het nog aangenaam. De Montagne Bourbonnaise is geen hooggebergte; de wandelingen bevatten wel soms wel een stevige stijging en daling maar geen klimpartijen. De wandelingen zijn redelijk tot goed gemarkeerd. 

Het is hier nog stil, ook in het hoogseizoen. Je kan hier kilometers lopen zonder iemand tegen te komen.

Je vindt bij ons uitgebreide informatie en beschrijvingen van alle wandelingen in de regio. 

.

Tarieven & reserveren

In 2022 is La Grande Serve geopend van 26 mei tot en met 30 oktober. Overnachten in Matisse kost € 80 per nacht. De verplichte eindschoonmaak kost €40. De wagen is geschikt voor 2 volwassenen en 1 baby (tot ± 1 jaar). Electriciteit, water, beddengoed en handdoeken zijn inbegrepen, verwisselen van beddengoed kost € 8. Voor een kinderbedje en toebehoren moet je zelf zorgen. Als je met meer personen (max. 3 extra) wilt komen, kun je een tentje bijplaatsen voor 10,- per nacht. Huisdieren zijn helaas niet toegestaan.

Reserveren kan uitsluitend via Airbnb, je vindt ons daar via deze link.

Heb je nog vragen, stuur dan een email naar: info@lagrandeserve.com of bel met +33(0)470564318 of 0033(0)628040123

Contact en route

Adriaan Lokman & Charlotte Renault, La Grande Serve, 03250 La Chabanne, Frankrijk

tel.: +33(0)470564318.

mobiel: 0033(0)628040123

email: info@lagrandeserve.com

GPS coördinaten: lat 46.024422 lon 3.762147

Route vanaf La Chabanne: Neem vanuit La Chabanne de D177 richting La Loge des Gardes. Na ongeveer 2km neem je de afslag links naar een onverharde weg. Er staat een bord ‘La Grande Serve’. Vervolgens steeds links aanhouden na 1 km ben je er.

Met de trein:
 Er is een goede treinverbinding tussen Nederland en Vichy. Je kunt met de TGV naar Parijs en met de sneltrein verder naar Vichy. Als je daar wilt worden opgehaald, neem dan ruim van tevoren contact op.